Н А К А З

13.10.2020 р. № 304

Томинобалківський заклад

повної загальної середньої освіти

Білозерської районної ради

Херсонської області

 

Про внесення змін до наказу від

31.08.2020 року № 211 «Про організований

порядок освітнього процесу у закладі

освіти та структуру 2020-2021 навчального року»

 

На виконання засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол № 25 від 13 жовтня 2020 року), враховуючи рекомендації зазначені в листі Міністерства освіти і науки України від 12 жовтня 2020 року № 1/9-575 «Про вжиття організаційних заходів із протидії розповсюдженню COVID-19»,

 

НАКАЗУЮ:

1. Внести зміни у структуру навчального року на І семестр 2020-2021 навчального року, а саме:

1.1. провести осінні канікули, встановивши для них такі терміни:

з 15 по 30 жовтня 2020 року.

2.  Вчителям-предметникам внести зміни у календарно-тематичне планування.

3. Класним керівникам 1-11 класів довести про зміни у структурі І семестру 2020-2021 навчального року до відома учнів та їх батьків.                                                                       До 13.10.2020 року

4. Даний наказ розмістити на сайті закладу освіти (відповідальний Курдін В.В. ).

5. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

 

Директор закладу                             І.А. Поліщук

Про обмеження перебування дітей у вечірній час на вулицях без супроводу дорослих

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ІНФОРМУЄ

З метою попередження злочинності як з боку дітей, так і проти них, стимулювання відповідальності батьків за виховання та розвиток дітей, законодавством України про охорону та захист прав дитини встановлено відповідальність за факти перебування дітей без супроводу дорослих у вечірній час на вулиці.

Нагадуємо, що згідно Закону України «Про охорону дитинства» «…дитина – це особа віком до 18 років (повноліття)». Малолітньою дитина – дитина віком від 0 до 14 років. Неповнолітня – з 14-і до 18-і років.

Відповідальність за порушення законодавства:

1. Кодекс України про адміністративні правопорушення:

Ст.180-1. Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.Згідно зі ст. 255 КпАП, протоколи про порушення ст. 1801 КпАП вправі складати органи внутрішніх справ.

Далі справи про адмінправопорушення за перебування дітей у нічний час у розважальних закладах розглядатимуть у суді (ст. 221 КпАП).Посадових осіб підприємств, установ, організацій сфери розваг або громадського харчування очікує штраф у розмірі від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 850 грн). За повторне порушення протягом року – від 850 грн до 1700 грн.

2. Закон України «Про охорону дитинства»:

Ст.20-1. Особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.Діти віком до 16 років з 22.00 до 6.00 години можуть перебувати у розважальних закладах, закладах громадського харчування лише в присутності батьків чи законного представника дитини.

Власники закладів сфери розваг, закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з 22.00 до 6.00 години дітей до 16 років без супроводження батьків, законних представників дітей. Також вони мають право з 22.00 до 6.00 години вимагати у відвідувача документів, що засвідчує особу.

Відтак, про що потрібно пам’ятати!

1. Дітям заборонено з 22:00 до 06:00 перебувати без супроводу батьків у громадських місцях!

2. Власники закладів розваг та громадського харчування з 22:00 до 06:00 години мають право вимагати у відвідувачів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

3. У разі виявлення дитини в розважальному закладі чи в громадських місцях (парки, вулиці, території шкіл та дитячих садків, дитячі та спортивні майданчики, бари, дискотеки, магазини з алкогольною продукцією тощо) у нічний час, буде притягнуто до адміністративної відповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків (ст. 184 КУпАП)!


 

 

ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ – ПРАВА БАТЬКІВ

 

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг).

Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:

·         меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у  виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;

·         примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;

·         книга відгуків та побажань;

·         інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;

·         якщо у закладі освіти  є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку,  консерванти;

·         повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.

·         У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).

·         У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно  санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

 

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

·         мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";

·         у разі заборони використання сирої води для пиття застосовують кип'ячену;

Нові НОРМИ  фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

 

Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на  зовнішній вигляд працівників: 

·         усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;

·         на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності  у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть;

·         спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;

·         перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;

·         купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;

·         зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з  організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно  пройти медичний огляд  і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно  зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

·         територіальні органи Держпродспоживслужби;

·         органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;

·         органи управління освітою.

 

Організацію харчування у ДНЗ здійснюють  відповідно до спільного Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 Про затвердження Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах 

Відповідальним за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:

·         керівник закладу та засновник закладу.

У дитячому садочку  обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на медичну сестру

Режим харчування  затверджується    керівником    закладу та залежить від режиму роботи.  Їжу необхідно  видавати   дітям   у   суворо    визначений    час,  4-5  разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів   харчування   і  продовольчої  сировини  повинні залежати від терміну їх реалізації  та кількості дітей,  які  відвідують  заклад,  при  цьому  частота завезення  повинна  становити  2-3  рази  на  тиждень  (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні - 2-3 рази на тиждень);

Консерви    м'ясні,    рибні   та   овочеві   можуть використовуватися  як  виняток у разі відсутності м'яса, риби, свіжих  овочів,  але  тільки  після  їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні  консерви  без  додавання  олії,  томату,  оцту.
Ураховуючи   можливі  перебої  у  постачанні  продуктів  харчування,  у  дошкільному  навчальному  закладі   повинен   бути  двотижневий  запас рибних,  м'ясних консервів,  молочних продуктів  тривалого терміну зберігання,  фруктів. Запас овочів у дошкільному  навчальному  закладі  повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових - 30 діб.

Меню – розклад у ДНЗ : складається щоденно  та  окремо  для  двох  вікових груп - дітей  віком  до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до  затверджених   норм   харчування

Видача готових страв дозволяється тільки  після  зняття  проби медпрацівником (лікар,  медсестра,  дієтсестра), у разі  його  відсутності -іншою особою.